Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Κώστας Νικολαϊδης


Μιλήσαμε με το Κώστα Νικολαϊδη κατά τη διάρκεια της επιστροφής μας από την Ικαρία, επάνω στο άνετο και καινούργιο πλοίο ΄΄Νήσος Μύκονος΄΄ (ναυτολόγηση 2005). Μας είπε ότι ΄΄Οι αγώνες ήταν πολύ μαχητικοί, με ελάχιστες ισοπαλίες. Έπαιξα πολύ καλά, έχασα μια παρτίδα με το Νικόλοφ επειδή κάτι ξέχασα στο άνοιγμα και βγήκα χειρότερος με τα λευκά, με τον Μοραντιαμπαντί ίσως μπορούσα να κρατούσα αλλά στην πίεση έπαιξε πολύ δυνατά και δεν τα κατάφερα, αλλά στις υπόλοιπες 7 νίκες που έκανα είμαι πολύ ευχαριστημένος απ΄το παιχνίδι μου. Σε κάποιες από αυτές έπαιξα - όπως είδα αργότερα στον υπολογιστή μου - τις πρώτες επιλογές του Fritz (σημ.: γνωστό πανίσχυρο σκακιστικό πρόγραμμα) και αυτό μου άρεσε πάρα πολύ΄΄.
Είπε επίσης ότι δεν έκανε συγκεκριμένη προετοιμασία για τους αγώνες της Ικαρίας, αλλά δουλεύει συστηματικά τον τελευταίο χρόνο βλέποντας μεταξύ άλλων πολλά dvds κυρίως του Τζιτζιχασβίλι και του Σίροφ τα οποία τον βοήθησαν στο να καλύψει κάποιες τρύπες στο παιχνίδι του στο μέσον της παρτίδας. Ανέκαθεν προπονούνταν μόνος του, αν και φέτος η ομάδα του η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας είχε τη βοήθεια του Γιάννη Νικολαϊδη, του Στράτου Γρίβα και του Στέλιου Χαλκιά, όμως με προπονήσεις σε συλλογικό και όχι ατομικό επίπεδο. Η προσωπική του προπόνηση γίνεται στα ανοίγματα και στο μέσον της παρτίδας και χάρη σε αυτή έχει φέρει τα καλά αποτελέσματα που είχε φέτος τόσο στο Διασυλλογικό πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής με τους 5 βαθμούς σε 7 αγώνες (απόδοση 2339 και συγκομιδή 8,3 μονάδες ΕΛΟ), όσο και στο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας στην Ικαρία (απόδοση 2434 και συγκομιδή 26,9 μονάδες ΕΛΟ!).
Μεγάλη επιτυχία για τον Κώστα αποτελεί και η πρώτη θέση στο Μπένιτορμ της Ισπανίας πέρυσι το Δεκέμβρη η οποία μαζί με την πρωτιά της Ικαρίας αποτελούν τις δυο μεγαλύτερες επιτυχίες του. Στην Ικαρία έχει αγωνισθεί πολλές φορές, εκτιμώντας ιδιαίτερα το πολύ φιλικό και χαλαρό κλίμα των αγώνων, φέτος όμως ήρθε με αποκλειστικό στόχο μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στο Ανοιχτό πρωτάθλημα Ελλάδας, που θα του έδιναν την πρόκριση για το κλειστό πρωτάθλημα Ελλάδας. Επόμενη συμμετοχή του θα είναι στο διεθνές τουρνουά της Χαλκίδας, ενδεχομένως και στα Φωκικά της Άμφισσας. Στόχος του είναι να γίνει διεθνής μετρ. Για τον συγκεκριμένο τίτλο του λείπει μόνο το απαραίτητο διεθνές ΕΛΟ 2400, αφού έχει πετύχει τις απαραίτητες νόρμες.
Με την μακρόχρονη προσωπική του προσπάθεια έμαθε πολύ σημαντικά πράγματα για την ανάπτυξη του παιχνιδιού, που θα μπορούσε να έχει γνωρίσει νωρίτερα από ένα προπονητή. Οπότε αν έχει το κουράγιο τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσει για κάτι ακόμη καλύτερο.
Συνέντευξη, φωτογραφία: Χρήστος Πιλάλης

1 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ο Κώστας Νικολαίδης είναι -πέρα από ισχυρότατος σκακιστής -και ένα πρότυπο αθλητικού και σκακιστικού ήθους , πάντα πράος και σοβαρός, χωρίς τις ακρότητες και τον ψευτοβεντετισμό πολλών άλλων παικτών στις μέρες μας. Για μένα αποτελεί τιμή, το να έχω αγωνιστεί εναντίον του. Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτιά του στην Ικαρία.

Δημοσίευση σχολίου

d