Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου και ο ΑΣΟ Σαντορίνης προκηρύσσουν υπό την αιγίδα της ΕΣΟ και με μεγάλο χορηγό την Blue Star Ferries ( HYPERLINK "http://www.blue" http://www.bluestarferries.gr), το Ομαδικό Πρωτάθλημα Αιγαίου (Προκριματικός Όμιλος Α΄ Εθνικής) 2011. Θα διεξαχθεί στη Σαντορίνη από 26 μέχρι και 30 Απριλίου με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων (όπως περιγράφεται στη Γενική Προκήρυξη), από Τρίτη 26 μέχρι και Σάββατο 30 Απριλίου: στις 26/4 (1ος γύρος, ώρα έναρξης 6 μ.μ.), 27/4 (2ος , ώρα έναρξης 6 μ.μ.), 28/4 (3ος γύρος , ώρα έναρξης 6 μ.μ.), 29/4 (4ος , ώρα έναρξης 6 μ.μ.) και 30/4 (5ος , ώρα έναρξης 6 μ.μ.).


ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 1,5 ώρα για κάθε σκακιστή συν 30 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για όλη την παρτίδα, με προσθήκη 15 λεπτών μετά την 40ή κίνηση.


ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ

Οι ομάδες θα αποτελούνται από δώδεκα (12) παίκτες ως εξής:

- 1η έως και 5η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες: πέντε (5) παίκτες κατά σειρά βαθμού αξιολόγησης, χωρίς περιορισμό φύλου ή ηλικίας.

- 6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών
- 7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νεανίδων (κάτω των 18 ετών - γεννημένη από 1/1/1993 και μετά),
- 8η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (κάτω των 16 ετών - γεννημένη από 1/1/1995 και μετά),
- 9η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία νέων-νεανίδων (κάτω των 18 ετών - γεννημένος από 1/1/1993 και μετά
- 10η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (κάτω των 16 ετών - γεννημένος από 1/1/1995 και μετά),
- 11η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων- κορασίδων (κάτω των 14 ετών -γεννημένος από 1/1/1997 και μετά),
- 12η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (κάτω των 12 ετών - γεννημένος από 1/1/1999 και μετά).

Στα περιφερειακά πρωταθλήματα (προκριματικά Α΄ εθνικής, Β’, Γ’ εθνική και τοπικά) για την κατάταξη των αθλητών και αθλητριών στις γενικές σκακιέρες ισχύουν όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) άρθρο 2.2.2.

Αν ο βαθμός αξιολόγησης δύο παικτών είναι ίδιος ισχύουν κατά σειρά τα εξής κριτήρια: ο υψηλότερος τίτλος (ΕΜ, ΟΜ, ΥΜ), ο αριθμός των παρτίδων (προηγείται ο μεγαλύτερος), ο αριθμός μητρώου της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός, δηλαδή ο παλαιότερος παίκτης). Οι σκακιστές που ανήκουν σε Ομοσπονδία άλλης χώρας, είτε αγωνίζονται ως αλλοδαποί-κοινοτικοί, είτε ως ομογενείς, κατατάσσονται στη σειρά σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησης τους στους διεθνείς πίνακες ΕΛΟ της FIDE. Αυτό ισχύει ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί στους Εθνικούς πίνακες ΕΛΟ.


ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Αιγαίου 2011 και ανέρχεται στην Α΄ Εθνική κατηγορία.


ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :

(α). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων.
(β). Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.

(γ). Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ.

(δ). Τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής: Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 12 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 11 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 10 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος στην β΄ φάση (αγώνες νοκ-άουτ) τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι αυτά που ισχύουν στο Κύπελλο Αιγαίου, δηλαδή:

Νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 6 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 5 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 5η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 6η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.


Για ότι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, ισχύουν οι Κανονισμοί Δασυλλογικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο. (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) καθώς και οι τροποποιήσεις και οι συμπληρώσεις αυτού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d