Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη με την Εύα Κόντου


Εύα Κόντου: Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια επέστρεψε φέτος το καλοκαίρι ξανά στην Ικαρία μετά από 28 χρόνια, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά "Ίκαρος" 2013

Επιμέλεια: Χρήστος Πιλάλης

Η διεθνής μετρ γυναικών και τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας Εύα Κόντου βρίσκεται τρίτη φορά για σκάκι στην Ικαρία, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά "Ίκαρος" 2013. Οι πρώτες φορές ήταν το 1984 και το 1985 όταν η Εύα είχε δώσει και ένα αγώνα σιμουλτανέ στο τοπικό φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε.


Η ίδια είναι νησιώτισσα από το 1994 όταν αποφάσισε να ζει στη Σαντορίνη. Μας είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς σκάκι σε ένα νησί, όπου δεν βρίσκει της ανάλογης δυσκολίας αντιπάλους, ενώ η απόφαση για τη συμμετοχή σε ένα διασυλλογικό πρωτάθλημα απαιτεί να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, με βασικό αυτό του οικονομικού βάρους των μετακινήσεων. Ανεξάρτητα από τις άλλες δυσκολίες, η Εύα είχε ένα μεγάλο διάστημα 7 ετών αποχή από το αγωνιστικό σκάκι, λόγω των οικογενειακών της υποχρεώσεων μιας και έχει τρία παιδιά με το σύντροφο της, το γνωστό μετρ της  FIDE, Παναγιώτη Φρεντζά. Από αυτά ένα μόνο παίζει σκάκι, η Ηλέκτρα, η δεύτερη κόρη της. Στο ερώτημα μας πως και δεν παίζουν όλα της τα παιδιά σκάκι, μας απαντά πως έχει παρατηρήσει ότι η πλειοψηφία των παιδιών ισχυρών σκακιστών, δεν παίζει σκάκι, γεγονός που ίσως οφείλεται στο ότι από νωρίς βλέπουν ψηλά τον "πήχυ" που ακούσια  έχουν βάλει και γι΄αυτά  οι επιτυχίες των γονέων τους!

Από το 2010 η πρώην πρωταθλήτρια Ελλάδας ξαναπαίζει αγωνιστικό σκάκι, πάντα όμως οι συμμετοχές της είναι περιορισμένες, κυρίως στο διασυλλογικό πρωτάθλημα του Αιγαίου. Αν είχε τις δυνατότητες ενός αστικού κέντρου όπως η Αθήνα, θα έπαιζε πιο συχνά, σε καμιά όμως περίπτωση δεν βλέπει ότι θα μπορούσε να κάνει πρωταθλητισμό, αφού εκτός των οικογενειακών απαιτήσεων και το επάγγελμα της ως ελεγκτού εναέριας κυκλοφορίας δεν της δίνει τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Η συμμετοχής της σε ένα διεθνές τουρνουά "Ίκαρος"  ήταν ένας από τους στόχους της ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου ο Α.Σ.Ο. Σαντορίνης, το σωματείο με το οποίο αγωνίζεται, έχει καλλιεργήσει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το Σ.Ο. Ικαρίας και ιδιαίτερα τον Κοσμά Κέφαλο με τον οποίο άλλωστε γνωρίζονται από παλιά.

Μας λέει ότι ο Δήμος Σαντορίνης στηρίζει σταθερά το σκάκι στο νησί της, ενώ και τοπικοί επιχειρηματίες βοηθούν κατά καιρούς σε κάποιες εκδηλώσεις.

Παρακολουθεί  πάντα  - κυρίως ως θεατής τώρα και όχι ως μελετήτρια-  το παγκόσμιο γυναικείο σκάκι, το οποίο βλέπει ότι κάνει μεγάλα άλματα προόδου, αλλά και το ελληνικό για το οποίο βλέπει μια στασιμότητα τα τελευταία χρόνια στην κορυφή του. Ελπίζει όμως ότι το ταλέντο πολλών νέων σκακιστριών θα συντελέσει στην ανάκαμψη του ελληνικού γυναικείο σκακιού, παρά το ότι σήμερα τα κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος είναι λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Εκτιμά ότι γυρνάμε πλέον στη φάση του καθαρά ερασιτεχνικού σκακιού, με τα περιθώρια επαγγελματικής ενασχόλησης για κάποιον να είναι μηδαμινά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

d